İş Yerindeki Yalanı Anlama Kılavuzu

İş yerindeki yalanı anlama kılavuzu Pazarlama ve Marka Yönetim Danışmanı Didem Moralıoğlu, Perakende sektöründe marka olabilmek için fikirler üretiyor, marka algısını yeniden yaratıyor. Moralıoğlu’nun iş geliştirme sürecine yönelik kaleme aldığı notlar, Perakende.org’da
Didem Moralıoğlu’nun Perakende.org için kalemde aldığı yazı şöyle: “Çoğu zaman birinin yalan söylediğini anlamak için hisleriniz yeterlidir ve birinin size yalan söylediğini anlamak için onu gerçekten iyi tanımak gerekir. Eğer içinizde garip bir his varsa, kanıtlanana kadar hislerinize güvenin. Şüpheniz hala devam ediyorsa yalanı anlamak için bedensel belirtiler size yardımcı olacaktır.
Karşınızdaki kişide eğer hızlı göz hareketleri, saç ile oynamak, kulak çekmek, ayaklarını çapraz bağlayıp yere değdirmemek gibi belirtiler varsa yalan söylüyor olma ihtimali yüksektir. Kişi, ellerini önde bağlamak, gözün sağa odaklanması, yüz ellemek ve sürekli huzursuzluk hali göstermek gibi tepkiler içerisindeyse şüphenizde haklı olabilirsiniz…
Yalan söyleyen kişi vücut dilinin yetersiz kaldığı yerlerde, sözler ve konuşma ile kendini ele verebilir. Kişi zaman kazanmak için sorularınızı tekrarlıyor, suçluluk hissi nedeni ile cevaplarında tereddüt ediyor ve sorularınızın altındaki amacı sinirli bir tavır ile sorguluyorsa yalan söylüyor olabilir. Bunların dışında tutarsızlık, savunmaya geçmek, gereksiz bilgi aktarımı yalan söyleme belirtilerinden bazılarıdır. Size düşen, parçalar kafanızda tamamen oturana kadar daha çok soru sormaktır.

Klinik psikoloji alanında dünyaca tanınan David J. Liberman’ınaraştırmasına göre, yalan söyleyen kişi, konu değiştirildiğinde rahatlar ve gerginliği azalır. Yalancıları tanımanın diğer yolları da şöyledir;
1. ‘Gerçeği söylemek gerekirse’, ‘Dürüst olmak gerekirse’ ve ‘Neden yalan söyleyeyim ki’ gibi cümleler kullanır.
2. Soruyu önceden düşünmüş ve cevabı hazırlamıştır.
3. Sorunuzu tekrar etmenizi ister ya da soruya soruyla karşılık verir.
4. Konuşmasına, ‘Yanlış anlamanı istemem ama’ gibi bir cümleyle başlar. İlginizi dağıtmak için şaka yapar ya da dalga geçer.
5. Daha ayrıntılı açıklama gerektiren konuları sıradan bir şeymiş gibi aktarır.

Yalan yakaladığınızda önyargı ile suçlamadan önce kişiyi yalana iten asıl nedeni araştırmak yapılacak en mantıklı şeydir.”

Sosyal Medya'da Paylaş:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram